Algemene Informatie

In den beginne

Muziekvereniging St. Bavo werd op 1 oktober 1927 opgericht als kerkelijke Harmonie St. Bavo, een initiatief van de toenmalige pastoor, de heer L. van Heeswijck. De harmonie telde bij de oprichting 18 enthousiastelingen, die echter nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld, laat staan dat ze muziek konden lezen. Via collectes, acties en financiële bijdragen was geld bijeen gesprokkeld om instrumenten en een vaandel aan te schaffen. Nu het dorp een eigen harmonie had, volgde natuurlijk spoedig een muziekkiosk.

Tijdens de 2e wereldoorlog eisten de Duitse bezetters dat alle amateurverenigingen zich meldden bij de cultuurkamer. Dit ging de leden te ver en harmonie St. Bavo “dook onder”. De instrumenten werden veilig opgeborgen in de gewelven van de kerk. In 1945 was, tijdens het bevrijdingsfeest in Raamsdonk, de harmonie weer present. Met nog maar 11 bespeelbare instrumenten werd onder grote belangstelling een mars door het dorp gemaakt en tot in de nacht werd er op de harmoniemuziek van St. Bavo flink op los gehost en gedanst.

Het vervolg

Na veertig jaar een “kerkelijke” harmonie te zijn geweest, werd in 1968 besloten om over te gaan in een “gewone” vereniging met eigen statuten en gekozen bestuursleden. Toen in 1982 het showkorps werd opgericht, was St. Bavo niet langer een harmonie, maar ging zij verder als muziekvereniging St. Bavo. Inmiddels is het showkorps omgedoopt tot slagwerkgroep. Beide secties tellen bij elkaar op dit moment 40 musicerende leden.

Naast verschillende kleinere concerten heeft de vereniging de laatste jaren een aantal aansprekende concerten verzorgd.  Vanzelfsprekend is de muziekvereniging ook aanwezig bij diverse activiteiten in de dorpsgemeenschap van Raamsdonk, zoals: Koningsdag, Dodenherdenking, Dauwtrappen, Bavo-viering, intocht Sint Nicolaas, de opluistering van kerkdiensten en natuurlijk carnaval.

Beschermvrouwe

Muziekvereniging kent de erefunctie “beschermvrouwe”, die op dit moment vervuld wordt door Mw. Annie Kieboom-Schapers. Zij zet daarmee de traditie voort in de voetsporen van haar moeder, Mw. Truus Schapers-Scheepers.
Na het overlijden van haar moeder werd aan Annie gevraagd of zij de taak van haar moeder over wilde nemen. Ze gaf meteen aan dat graag te willen doen en is nog steeds met de nodige trots erg betrokken bij het wel en wee van onze muziekvereniging.

Altijd al muziek willen maken in een ontspannen sfeer?

Muziekvereniging St. Bavo is een gezelschapsvereniging, waar muziek en ontspanning hoog in het vaandel staan.

Zij werd opgericht in 1927 als harmonie. Daarnaast ontstond in 1982 het showkorps, thans omgedoopt tot slagwerkgroep. 

We repeteren wekelijks in het Muzieklokaal aan het Kerkplein  in Raamsdonk.

De harmonie  iedere donderdag van 19.45 tot 21.45 uur  o.l.v.  Wilfred Werkman.

De slagwerkgroep  iedere dinsdag van 20.00 tot 21.30 uur o.l.v.  Steven Leander.

Naast deze repetities hebben we jaarlijks onze vaste optredens:

Carnaval, Koningsdag, dodenherdenking, dauwtrappen, Dongefestival, intocht Sinterklaas en kerkdiensten met Kerstmis en Carnaval. Daarnaast hebben we ook nog 3 à 4 keer per jaar een concert, waarin we zeer gevarieerde muziek ten gehore brengen. Hoewel sommigen van ons de sterren van de hemel kunnen spelen, zitten er ook mensen bij die wat minder muziekervaring hebben. Het is dan ook de kunst van onze dirigent/instructeur om het beste in iedereen naar boven te halen en ieder in zijn/haar waarde te laten.

We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Naast subsidies en contributie, welke  € 12,– per maand bedraagt,  proberen we geld te verdienen met onze jaarlijkse rommelmarkt en de geraniumverkoop. Voor onze donateurs houden wij natuurlijk nog elk jaar de deur open.

De leden zijn grotendeels afkomstig uit Raamdonk. Nieuwe leden zijn welkom. Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens langs op een van onze repetities. U hoeft niet in het bezit te zijn van een instrument; dit wordt u door de vereniging in bruikleen gegeven. Ook het uniform hoeft geen struikelblok meer te zijn; op straat dragen we een spijkerbroek met blauw windjack (beschikbaar gesteld door de vereniging) en met concerten dragen we over het algemeen zwarte kleding.

Schroom dus niet en kom gerust eens langs of stel je vraag via info@muziekverenigingstbavo.nl.

Met muzikale groeten,

Jos de Bont, voorzitter