Hollandse Meesters in concert

Top avond in Den Bolder met St. Bavo en Martijn van Vuuren

Zaterdagavond 29 oktober speelde harmonie St. Bavo uit Raamsdonk een bijzonder concert in het kader van haar 95 jarige bestaan.

Het thema was Hollandse Meesters in concert, en bij binnenkomst in de zaal werd het publiek dan ook even in verwarring gebracht door het aantal schilderijen dat op het podium stond. Een Rembrandt, een Vermeer en zelfs een ongeschonden “Meisje met de parel” van de Hollandse Meester Johannes Vermeer ontbrak niet. Zou het dan toch om een tentoonstelling gaan?

Niets bleek minder waar.

Martijn van Vuuren zag in deze schilderijen aanleiding tot het maken van een muzikaal programma met de mooiste bekende liedjes van overleden Nederlandstalige artiesten. De muzikale avond begon met een aantal lekker in het gehoor liggende lichte muziekstukken op de lessenaar van de muzikanten van harmonie St. Bavo. Waaronder een selectie filmmuziekstukken van James Horner. The Lion King van Hans Zimmer en Great Movie Marches van John Moss waarbij het publiek mocht meefluiten bij The River Kwai March. The Beach Boys greatest hits werd natuurlijk ook herkend door de volle zaal.

Na de pauze was het dan de beurt aan Martijn.

In vlot tempo zong hij liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld, Frans Halsema en nog veel meer, onder begeleiding van de harmonie. Tussendoor op zijn eigen komische wijze aan elkaar gepraat.

En het publiek zong vol overtuiging en enthousiast mee met al deze bekende liedjes, geholpen door de teksten die op het scherm achter het orkest werden geprojecteerd.

Het nummer “op een mooie pinksterdag” kreeg een speciale begeleiding door een koperensemble bestaande uit 7 muzikanten van St. Bavo.

Het willekeurig gekozen “slachtoffer Kees” uit het publiek werd een aantal malen betrokken bij de liedjes wat tot grote hilariteit leidde bij de toehoorders, en bij het “slachtoffer” sportief werd ontvangen.

Op de vraag welke artiest in het programma zeker niet mocht ontbreken werd door de aanwezigen opvallend vaak de naam Ramses Shaffy genoemd. Na de Amsterdam meezing medley werd het concert dan ook afgesloten met zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van deze zanger.

St. Bavo kan terugkijken op een zeer geslaagd verjaardagsfeestje en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Op naar de 100.